openSuSE
Username:
Password:
Linki sponsorowane: | inwestycje | erasmus in warsaw
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: SMB "atakuje" siec  (Przeczytany 204 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ziutasmen
*

« : Styczeń 20, 2010, 07:47:35 »

Witam!

Mam w robocie mala siec. Ostatnio chcialem uruchomic jako serwer do backupow starego Adaxa (ktory stal jakis czas w kacie nieuzywany). Zainstalowalem na nim OpenSuse skonfigurowalem serwer Samby. W momencie kiedy podlaczam Adaxa do sieci (fizycznie - skretka do karty sieciowej) w sieci na koncowkach zaczyna szwankowac internet. Kiedy pinguje np. googla zaczyna tracic duzo pakietow. Co wiecej w F-Securze (ktrego uzywamy na wszystkich koncowkach) pojawia sie komunikat, ze mial miejsce atak "SMB (TCP) in" i podaje IP mojego Adaxa.

Jestem poczatkujacy w Linuxach wiec moze popelnilem blad podczas konfiguracji polaczenia sieciowego albo ustawieniach Samby na Adaxie. Ale moze mieliscie podobny problem i wiecie czego to moze byc wina?

Pozdrawiam!
Zgłoś do moderatora   Zapisane
KomaK
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 30, 2010, 13:36:50 »

Nie wiem dokładnie dlaczego tracisz pakiety, czy jakiś konflikt ip, czy sieciówka sieje czy coś innego. Z tego co pamiętam, to FSecure domyślnie w profilu "Biuro" ma blokowanie ruchu "udostępniania plików i drukarek" i dlatego może rejestrować przychodzące pakiety na porty SMB jako atak. Adax skanuje siec sprawdzając kto co udostępnia i dlatego masz efekt zamieszania. Jeżeli używasz menadzera polis FS, dodaj regułę zezwalającą na udostępnianie plików lub zrób eksperyment, na 1 stacji dodaj sieciówkę w FS do strefy zaufanej i sprawdź, jak będzie wyglądać wymiana plików.
--
Pozdrawiam
KomaK
Zgłoś do moderatora   Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

erasmus - serwis komputerowy lubin - projektowanie stron lubin - cuprum lubin - projektowanie stron - zaproszenia lockerz - notatki studenckie
Template modified by designworld.pl
Strona wygenerowana w 0.369 sekund z 21 zapytaniami.