Witam.
Jestem użytkownikiem Linuksa z paroletnim już stażem (ogólnie interesuję się nim już 10 lat). Przeszedłem przez parę distr, a jakiś czas temu szukając już tego ostatecznego na stałe, trafiłem na Fedorę. Muszę przyznać, że wrażenia są bardzo pozytywne. Także pouczać i przekonywać mnie do Linuksa nie musicie

Ostatnio jednak po aktualizacjach nastąpiły małe problemy, które nieco mnie zirytowały. Dlatego też postanowiłem, że choćby OpenSUSE spróbuję i przeboleję jakoś jego lekką ociężałość. Przy Fedorze trzyma mnie jednak jedno - nie robi problemów przy instalacji 32bitowych libsów na systemie x64. Jestem redaktorem jednego z serwisów o grach dla Linuksa, a niestety niektóre starsze tytuły wymagają 32bitowych libsów i tyle. Dlatego mam pytanie - czy nie ma żadnych problemów z wciskaniem do OSUSE 32bitowych libsów? Drugie - automatyka OSUSE nie jest do końca dla mnie, więc czy system ten ma porządny konsolowy manager pakietów, ładnie sprawdzający zależności do wyrzucenia? Niestety Yumowi w Fedorze czasem trzeba dopomóc, więc dlatego pytam. I czy da się przestawić OSUSE z dziwnego dla mnie trybu, by paczki instalował dopiero po pobraniu ich wszystkich (a nie pobrana paczka to od razu instalacja)?
Pozdrawiam.