openSuSE
Username:
Password:
Linki sponsorowane: | inwestycje | erasmus in warsaw
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dysk sieciowy jako dysk lokalny - jak to zrobić?  (Przeczytany 1070 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
picassoruiz
*

« : Lipiec 07, 2009, 13:29:28 »

witam

Posiadam od niedawna openSUSE i jestem z tej dystrybucji bardzo zadowolony. Mam jednak problem z tym aby uczynić dysk sieciowy dyskiem lokalnym (w windowsie nazywało się to "mapowanie dysku"). Ułatwiłoby to w znacznej mierze pracę. Teraz muszę za każdym razem wchodzić w otoczenie sieciowe i wpisywać adres (smb://xxx.xxx.x.xxx/katalog) - jest to męczące, a dla mojej żony, która też korzysta z tego komputera, zbyt skomplikowane.

Byłbym wdzięczny za pomoc.

pozdrawiam
Picasso
Zgłoś do moderatora   Zapisane
picassoruiz
*

« Odpowiedz #1 : Lipiec 08, 2009, 11:22:24 »

Wyczytałem w internecie że mogę stworzyć skrypt który będzie montował mi taki dysk w miejsce które mu wskażę. Jako że nie znam się na pisaniu skryptów to trochę poszukałem i z różnych wypowiedzi ludzi udało mi się posklejać taki skrypt:

#!/bin/bash
chmod +x skrypt
mount -t smb://192.168.1.102/filmy /mnt/filmy -o username=xxxxxx,password=xxxxxx
echo "Zamontowano filmy"

Gdzie xxxxxx to odpowiednio użytkownik i hasło

Czy takie coś zadziała?

edit: 2009-07-13
Już wiem że takie coś nie działa  Niezdecydowany
Niestety ciągle nie wiem jak to zrobić.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2009, 07:23:43 wysłane przez picassoruiz » Zgłoś do moderatora   Zapisane
picassoruiz
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 17, 2009, 14:21:01 »

Czy na tym forum są jacyś aktywni użytkownicy?
Wystawiłem temat z problemem już prawie 1,5miesiąca temu i nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Chyba czas zmienić na Ubuntu - tam przynajmniej forum działa.
picassoruiz
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 18, 2009, 09:30:55 »

Podbijam temat -
nie potrafię nigdzie znaleźć odpowiedzi, a nie chcę przesiadać się na inną dystrybucję bo bardzo mi się podoba openSUSE

pozdrawiam
Picasso
http://www.neobux.com/?r=picassoruiz
SiBUL
Admin
*

Forumowy egzorcysta

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 19, 2009, 14:36:02 »

Wyczytałem w internecie że mogę stworzyć skrypt który będzie montował mi taki dysk w miejsce które mu wskażę. Jako że nie znam się na pisaniu skryptów to trochę poszukałem i z różnych wypowiedzi ludzi udało mi się posklejać taki skrypt:

#!/bin/bash
chmod +x skrypt
mount -t smb://192.168.1.102/filmy /mnt/filmy -o username=xxxxxx,password=xxxxxx
echo "Zamontowano filmy"

Gdzie xxxxxx to odpowiednio użytkownik i hasło

Czy takie coś zadziała?

edit: 2009-07-13
Już wiem że takie coś nie działa  Niezdecydowany
Niestety ciągle nie wiem jak to zrobić.

Dlaczego on ma chmod +x w kodzie skryptu? tą komendą nadajesz prawa wykonywania dla skryptu.
Spróbuj tak.
mcedit dysk_lokalny
tam wklej tą zawartość
#!/bin/bash
echo "Zamontowano filmy"
zapisz jako root i nadaj prawa wykonywania
chmod +x dysk_lokalny
I teraz spróbuj odpalić skrypt poprzez
./dysk_lokalny
Jeśli to nie pomoże, później napisze jakiś działający skrypt jak będę miał chwilę czasu.

"Nie znaleziono klawiatury. Naciśnij dowolny klawisz." Microsoft...
picassoruiz
*

« Odpowiedz #5 : Październik 15, 2009, 12:24:29 »

dzięki SiBUL  za pomoc ale niestety nie działa. Jeśli bym mógł Cię prosić o ten skrypt o którym wspominałeś.
Z góry dzięki
pozdrawiam
SiBUL
Admin
*

Forumowy egzorcysta

« Odpowiedz #6 : Październik 15, 2009, 21:53:41 »

Najpierw jedna uwaga, montujesz zasób samba na adresie ... .102 (przypuszczam), że jest to adres z DHCP więc lepiej do serwera/komputera z sambą przypisz stały adres IP w celu uniknięcia konfliktów.
Kolejnie utwórz z roota katalog
mkdir /mnt/filmy
później zrób tak:
1. touch ~/montownik
2. chmod +x ~/montownik
3. mcedit ~/montownik
wklej tam tą zawartość
Kod:
#!/bin/bash
mount -t smbfs -o username="login_samba",password="hasło_samba" //192.168.1.102/filmy /mnt/filmy

Następnie zapisz i spróbuj wykonać
Kod:
cd ~ && ./montownik

Nie testowałem więc nie wiem, jeśli nie będzie działać to poszukaj w Google.com o montowaniu zasobów samba przy starcie.
Aha, tutaj jest montowanie zasobu z autoryzacją, (upewnij się że masz zainstalowane smbfs).

"Nie znaleziono klawiatury. Naciśnij dowolny klawisz." Microsoft...
picassoruiz
*

« Odpowiedz #7 : Październik 28, 2009, 15:19:39 »

Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech
Rozwiązałem mój problem w inny, banalny sposób - może komuś się przyda. Więc zalogowałem się poprzez SMB na dysk sieciowy i na pulpicie utworzyłem skrót do katalogu który znajdował się na tym dysku. Teraz wystarczy że kliknę na ten skrót i dysk sam się montuje.
Może mój post komuś pomoże w przyszłości kto będzie miał podobny problem.

pozdrawiam
Picasso

kikko.pl
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

erasmus - serwis komputerowy lubin - projektowanie stron lubin - cuprum lubin - projektowanie stron - zaproszenia lockerz - notatki studenckie
Template modified by designworld.pl
Strona wygenerowana w 0.021 sekund z 19 zapytaniami.